بخش اول : اطلاعات و مصادیق اولیه ارزهای دیجیتال

۱-۱ تاریخچه پول
در گذشته دیرین برای تداوم حیات، نیاز هر فرد با تلاش فردی (شکار- تولید و …) تامین میشد ولی با گذشت زمان هرگز به تولید شخصی قانع نبود و اگر در آن روز بشر نمیتوانست با زور هرچه میخواهد به چنگ آورد ناگزیر حاضر میشد .
از راه معاوضه جنس با جنس (معاوضه مستقیم کالا با کالا) نیازهای عادی زندگی را فراهم کرده و از این راه امرار معاش نماید. در اینگونه داد و ستدهای اولیه (قرنها پیش از میلاد) معاوضه دو کالا با هم بدون تعیین ارزش و معیاری برای سنجش
انجام میپذیرفت تا آنکه راه (مبادله غیرمستقیم کالا با کالا) را در پیش گرفت و همین انتخاب موجب پیدایش “پول” گردید.
روند پیدایش پول
کالا، واسطه مبادله: همانطور که اشاره شد در جوامع نخستین تحصیل انواع کالاهای تولید شده جهت مصرف صرفا از طریق تعویض و مبادله دو کالا امکانپذیر بود و این مبادله مشکلات بسیاری بهمراه داشت از جمله :
۱-۱ امکان تعیین ارزش کالا براساس قبول واحد معینی که مورد تایید طرفین معامله باشد نبود
۱-۲ یافتن طرفین مبادله دو کالا (گوسفند و گندم) که هر دو نیاز به کالاهای عرضه شده طرف دیگر داشته و آماده مبادله باشند چندان آسان نبود
بشر در ابتدا برای حل چنین مشکلاتی اشیا و یا کالاهایی را به عنوان واسطه مبادلات به جهت سهولت داد و ستد انتخاب کرد و انتخاب آن بستگی به نوع و فراوانی آن شیء یا کالای واسطه در آن محدوده یا شهر داشت مثل صدف در سواحل دریا و گوسفند و گاو در نواحی کوهستانی و معتدل.
پول کاغدی
۱-۱ همزمان با نقشی که پول فلزی در بازارهای مختلف مبادلات و معاملات پیدا کرد کار داد و ستد و تجارت را توسعه بخشید و موجب گسترش حرفه صرافی شد. صاحبان این حرف واسطه عملیات پولی بین تجار در داخل و خارج از کشور بودند که عملکردشان مقدمه نشر پول کاغذی و تشکیل بانکهای امروزی گردید
۱-۲ نشر پول کاغذی در دوران پیشین به صور مختلف وجود داشته که در زمانها و مکانهای گوناگون دارای نقش و وظایف محدود و خاصی بوده است. مثلا در روم قبل از میلاد، صرافها اسناد کاغذی (دست نوشتههایی) در اختیار مشتریان خود میگذاردند یا به اشخاصی که مسکوکات (فلزات قیمتی) خود را پیش آنها به امانت میگذاشتند، سندی به عنوان “قبض رسید” میدادند.
۱-۳ این اسناد که به همین عنوان “قبض رسید” معروف بودند، به اعتبار صراف صادرکننده در بازار دست به دست میگشتند و عملا وظایف پول مسکوک و رایج آن زمان را انجام میدادند
۱-۴ همین رویه بود که باعث شد تولید پول کاغذی یا اصطلاحا اسکناس، پایهگذاری شود. و به همین دلیل هم بود که در بدو خلق پول کاغذی، رابطه مستقیمی بین ارزش اسکناسها و طلا و نقره برقرار شد
۱-۵ شاید اختراع پول یکی از کشفیات شگرف و بینظیری باشد که بشر توانست مشکلات موجود در مبادله کالاها و خدمات را به کلی برطرف سازد
مسکوک فلزی
تنوع تولید و لزوم رفع نیاز بشر از تولیدات مختلف در سیر گسترش اقتصاد کشورها موجب پیدایش دو کالای اقتصادی با ثبات ارزش نسبی که مورد قبول عامه باشد گردید و این دو کالای فلزی طلا و نقره بود.
پس از آنکه فلزات قیمتی (طلا و نقره) کشف شد و مزایا و وجوه تمایز آنها نسبت به کالاهای دیگر به ویژه فلزاتی مثل آهن و مس و مفرغ شناخته شد، جایگزین وسایل مبادلاتی قبلی که فاقد خصوصیات فیزیکی طلا و نقره (وفور تولید بودند) شدند
و به عنوان “پول” مورد استفاده قرار گرفتند.

۱-۲ بانکداری الکترونیکی چیست ؟
بانکداری الکترونیکی شیوه ای از بانکداری است که در آن مشتری در کلیه ساعات شبانه روز و بدون حضور فیزیکی در شعب بانک با استفاده از سرویس های امن الکترونیکی که بانک در اختیار وی قرار میدهد ، از خدمات بانکی استفاده نماید
تاریخچه بانکداری الکترونیکی: افزایش حجم فعالیت موسسات مالی باعث گردید تا این موسسات ، استمرار روش انجام فعالیت های خود را به صلاح نبینند و به سمت اصلاح و نوآوری بر مبنای استفاده از فناوری های نوین روی آورند. استفاده از تجهیزات الکترونیکی و مخابراتی موجب شد تا امور بانکی با سهولت ، کارایی و سرعت بیشتری انجام شده و همچنین هزینه های عملیاتی مرتبط نیز کاهش یابد .
با پیشرفت فناوری ، موسسات مالی نیز از اواخر دهه ۶۰ با بکارگیری رایانه ها ، بخشی از فعالیت های اصلی خود را مکانیزه و اتوماسیون عملیات بانکی را پیاده سازی نمودند .
با گذشت زمان سیستم های اطلاعاتی و بانکی مختلفی ایجاد گردید. با رشد هر چه بیشتر سیستم های جدید ، بانکها خود را در برابر تعداد زیادی سیستم مجزا و منفک از یکدیگر ( سیستم های جزیره ای ) دیدند که ادامه فعالیت را برایشان دشوار میساخت. بر این اساس ، نیاز به سیستمی یکپارچه که کلیه خدمات بانکی را از طریق پایگاه داده های متمرکز ارایه و مدیریت نماید بیش از پیش احساس گردید. بنابراین بانک ها به سوی استفاده از سیستم جامع متمرکز بانکداری ( Core Banking ) روی آوردند .
مزایا بانکداری الکترونیکی
١. مزایای سیستم در سطح ملی
استفاده از بانکداری الکترونیکی موجب کاهش آلودگی هوا ، مصرف سوخت و ترافیک ( بدلیل عدم نیاز به مراجعه حضوری مشتریان به شعب موسسات مالی ) ، کاهش هزینه های بهداشت و درمان، کاهش هزینه های چاپ اسکناس ناشی از فرسودگی اسکناس و … میشود .
٢. مزایا سیـــستم برای کاربر
( استفاده کننده که در اینجا ، همــان مــــشتری موســــسه مالی مــــی باشد ) کاهشهزینه های رفت و آمد ، جلوگیری از اتلاف وقت ، کاهش احتمال بروز بیماری ( بدلیل عدم نیاز به تماس با پول نقد و کمتر در معرض آلودگی قرار گرفتن ) ، سهولت استفاده از خدمات بانکی ، استفاده بهینه از زمان ، کاهش ریسک مخاطرات امنیتی ناشی از حمل پول نقد (مانند دستبرد ، سرقت، مفقود شدن پول و …)، استفاده از خدمات بانکی بدون محدودیت مکان و زمان و …
٣. مزایا برای موسسه مالی
کاهش هزینه های عملیاتی و هزینه تمام شده خدمات بدلیل عدم نیاز به شعبه فیزیکی ، امکان فعالیت و ارایه خدمات بدون محدودیت مکانی و زمانی ، افزایش منابع ، ممیزی و کنترل ساده تر تراکنش ها ، کاهش مخاطرات امنیتی ناشی از پول رسانی و …
مقایسه بانکداری سنتی با بانکداری الکترونیکی
بانکداری سنتی بانکداری الکترونیکی
بازار محدود ( از نظر مکانی ) بازار نامحدود ( از نظر مکانی )
ارایه خدمات محدود ارایه خدمات نامحدود
ارایه خدمات به یک شکل خاص ارایه خدمات بر اساس نیاز و سفارش مشتری
متکی بر شعب فیزیکی متکی بر تجهیزات و فناوری های نوین
کارکرد در ساعت اداری کارکرد بدون محدودیت زمانی
ساختار مبتنی بر کاغذ و نیروی انسانی ساختار مبتنی بر رایانه که باعث کاهش مصرف کاغذ و کاهش نیروی انسانی می شود .
درگاه ها و ابزارهای برداشت در بانکداری الکترونیکی
در بانکداری الکترونیکی صاحب حساب می تواند از طریق درگاههای بانکی متنوعی نظیر خودپرداز ، پایانه فروش( (POS ، تلفنبانک ، همراه بانک ، اینترنت بانک ، کیوسک و … و با استفاده از ابزارهای برداشت از قبیل دفترچه حساب ، کارت ، چک و … به موجودی حساب خود دسترسی داشته باشد.

۱-۳ پرداخت اینترنتی یا پرداخت آنلاین
پرداخت اینترنتی یا پرداخت آنلاین به پروسه ای گفته می شود که طی آن، کاربر با استفاده از اطلاعات کارت بانکی خود اقدام به پرداخت وجه می کند. معمولا برای پرداخت اینترنتی اطلاعاتی مانند شماره کارت، رمز دوم، تاریخ انقضا و کد اعتبارسنجی CVV2 نیاز است. شماره کارت، تاریخ انقضا و کد CVV2 بر روی کارت موجود هستند و رمز دوم نیز می بایست از طریق باجه های خودپرداز ATM دریافت شود. اطلاعات کامل پرداخت آنلاین بشرح زیر است:
- شماره کارت : عددی معمولا ۱۶ رقمی که بصورت کاملا مشخص بر روی کارت بانکی درج شده است.
- تاریخ انقضا : مدت اعتبار کارت بصورت ماه و سال
- کد اعتبارسنجی CVV2 : کد ۳ تا ۴ رقمی که بر روی کارت بانکی درج می شود.
- رمز دوم : رمزی ۵ رقمی یا بیشتر که با دستگاه ATM تخصیص داده می شود.
روش های پرداخت
۱ . پرداخت های الکترونیک با حساب بانکی داخل کشور
این نوع روش شامل کلیه درگاه های پرداخت الکترونیک بانکی داخل کشور می شود. امروزه اکثر بانک های کشور خدمات سیستم درگاه پرداخت آنلاین متصل به کارت های شتاب را ارائه می دهند. شما در مرحله طراحی سایت ، تصمیم می گیرید که از کدام بانک و یا کدام بانک ها درگاه پرداخت آنلاین بگیرید. سپس تصمیم خود را به شرکت طراح سایت اعلام می کنید. بعد از آنکه سایت شما طراحی و راه اندازی شد درخواست خود را بصورت مستقیم به بانک یا بانک های مورد نظر تحویل می دهید. معمولا در زمانی کمتر از یک هفته ، مسولین ذی ربط در بخش تجارت الکترونیک بانک ، وب سایت شما را بررسی کرده و اطلاعات اتصال به درگاه پرداخت آنلاین را برایتان ارسال می کنند و در پایان شرکت طراحی وب سایت شما ، درگاه مربوطه را روی سایت شما راه اندازی می نماید. از آن پس هر مشتری که عابر کارت متصل به شبکه شتاب ( اکثر عابر کارت ها متصل به شتاب هستند ) داشته باشد می تواند برای دریافت محصول و یا خدمات شما وجه مورد نظر را پرداخت نماید. این پول مستقیما به حساب بانکی شما واریز خواهد گردید.
۲ . پرداخت های الکترونیک با حساب بانکی خارج از کشور
در مواردی که شرکت و یا وب سایت شما درآمد بین المللی دارد و یا حتی در مواردی که می خواهید مشتریان داخلی بتوانند از روش های پرداخت بین المللی نیز استفاده کنند شما نیاز به یک حساب بانکی بین المللی خواهید داشت. مسلما وقتی صحبت از روش های پرداخت الکترونیکی بین المللی می شود کار برای ما ایرانی ها کمی دشوار است. اما فراموش نکنید در مواردی راه های دور زدن تحریم ها حتی برای مردم مقیم ایران نیز وجود دارد پرداخت های الکترونیک با حساب بانکی خارج از کشور در مواردی مفید است که قصد دارید از طریق کارت های اعتباری بین المللی از قبیل ویزاکارت یا مستر کارت و یا روش های حواله ارزی بانکی پول دریافت کنید. البته با توجه به قوانین هر کشور میزان و سقف انتقال و واریز وجه به حساب شما متفاوت خواهد بود.
برای استفاده از روش های پرداخت الکترونیکی ویزاکارت یا مسترکارت نیز همانند حساب های الکترونیکی داخلی نیاز به اطلاعات درگاه پرداخت آنلاین دارید که آن هم از طریق شرکتی که کار طراحی سایت شما را انجام می دهد قابل برنامه نویسی و پیاده سازی خواهد بود.
۳ . پرداخت های الکترونیک بین المللی بدون حساب بانکی
از دیگر روش های دریافت وجه از طریق وب سایت استفاده از سرویس دهنده ها یا بانک های مجازی الکترونیکی می باشد. از جمله معتبرترین حساب های الکترونیکی می توان پی پال ، مانی بوکرز ، پیزا ( آلرت پی ) را نام برد که از نظر اعتبار و عمومیت بین المللی در ردیف اول قرار می گیرند. هر یک از این حساب های بانکی درگاه مربوط به خود را دارند و البته شرایط آنها نیز در مواردی بسیار سخت گیرانه است. هر یک از حساب های الکترونیکی معتبر جهانی برای سنجش اعتبار و تایید هویت صاحبین حساب روش های مختلفی دارند که این روش ها در مواردی که تابعیت ایرانی های مقیم ایران را آشکار می سازد به دلیل تحریم ها منجر به مسدود شدن حساب ایرانی ها می شود. به همین دلیل برای استفاده از این سرویس ها حتما باید از روش های دور زدن تحریم استفاده کرد در غیر این صورت هیچ گونه تضمینی برای پول شما در این حساب ها نخواهد بود. پس حتما قبل از استفاده و ثبت نام برای این حساب ها در مورد شرایط آنها بررسی و تصمیم بگیرید.
نوع دیگری از حساب های بین المللی الکترونیکی نیز وجود دارند که گرچه عمومیت جهانی آنها به اندازه حساب های نام برده شده نیست اما به هر حال حساب های معتبری هستند که شرایط آسان تری خصوصا برای ایرانی ها دارند. از آن جمله می توان به حساب الکترونیکی روسی با نام وب مانی و یا حساب های لیبرتی ریسرو و پرفکت مانی اشاره کرد. این حساب ها هم هرکدام درگاه های پرداخت الکترونیک خود را دارند.

۱-۴ کریپتوکارنسی چیست ؟
کریپتوکارنسی یا رمزارز به دستهای از پولهای دیجیتال یا مجازی گفته میشود که در آنها ازرمز نگاری (کریپتوگرافی) برای تراکنشهای مالی استفاده شدهاست؛ به طوری که رمزگشایی آنها بسیار دشوار و بعضا غیرممکن است. این نوع ارزها توسط
مرکز خاصی کنترل نمیشوند، سریع و مقرون به صرفهاند و محدودیت جغرافیایی را از میان برداشتهاند؛ و از همه مهمتر با دغدغهی حفظ حریم خصوصی ایجاد شدهاند. پس از تولد بیتکوین به عنوان اولین رمزارز در سال ۲۰۰۹ ، تا به امروز بیش از
۱۹۰۰ رمزارز بوجود آمدهاست؛ جدای تعدادی که اسکم و نامعتبرند، تعداد قابل توجهی از آنها بر جنبهی خاصی از بیتکوین متمرکز شده و به ارتقا و یا رفع مشکلات آن بخش پرداختهاند.
اصطلاحات ارزهای دیجیتال
معروفترین برای تاکید بر نگهداری و عدم فروش آن ها، استفاده می شود.
HODL1-): ترسِ از دست دادن
Fear of missing out( FOMO2–
۳- ATH (All time high): بالاترین قیمت تاریخ
۴- BEAR: خرس(بازار نزولی و رو به پایین است)
۵- BULL: گاو(بازار صعودی و رو به بالا است)
۶- WHALE: نهنگ(نهنگ ها معامله گران سرمایه داری هستند که روی آینده یک ارز دیجیتال خوش بین و مبالغ سنگینی روی آن ها سرمایه گذاری میکنند. به آن ها نهنگ های گاوی (صعودی) نیز میگویند)
۷- BEARWHALE: نهنگ خرسی:( نهنگ های خرسی معامله گران سرمایه داری هستند که مقدار زیادی از دارایی خود را میفروشند و باعث یک کاهش قیمت در بازار میشوند)
۸- BAGHODLER: نگهداری غیرمنطقی(معامله گری که در نگهداری غیرمنطقی یک دارایی پافشاری میکند)
۹- REKT: نابود شدن(ورشکستی و یا نابودی افراد در بازارهای اقتصادی)
۱۰- TO THE MOON: به ماه(در بیان اخبار صعود بسیار بزرگ یک دارایی استفاده میشود.
۱۱-ADDY: آدرس(آدرس کیف پول یک ارزهای دیجیتال)
۱۲- FUD : ترس، عدم قطعیت و شک( عدم اطمینان از یک موقعیت)
۱۳- shitcoin( ارسالی): ارز بی ارزش
۱۴- آلت کوین (Altcoins): آلت کوینها، ارزهای دیجیتالی هستند که پس از بیت کوین عرضه شدند. به طور کلی، آن ها خود را به عنوان جایگزین های بهتر برای بیت کوین معرفی می کنند.
بیت: یکی از واحد های کوچک بیت کوین هر بیت کوین = ۱,۰۰۰,۰۰۰ بیت (Bit)15
۱۶-(Token) توکن: برنامه های غیرمتمرکزی استفاده می کنند که خودشان شبکه مخصوص ندارند و روی شبکه ی ارز دیگری و روی قراردادهای هوشمند فعالیت می کنند.
۱۷-ساتوشی (Satoshi): یک ساتوشی کوچکترین واحد بیت کوین است. این نام از ساتوشی ناکاموتو، خالق بیت کوین نامگذاری شده است. یک واحد ساتوشی برابر با ۰.۰۰۰۰۰۰۰۱ بیت کوین است.
: اختصارات معمولی برای بیت کوین. تفاوت یبین این دو اختصار وجود ندارد.XBT ، BTC18-
۱۹-تایید(Confirmation): زمان انجام یک تراکنش، بلاک چین معتبر بودن آن را تایید می کند. تأیید توسط ماینرها انجام می شود.
۲۰ –استخراج (mining):: فرایندی که در آن سخت افزار کامپیوتر برای تایید تراکنش ها یک سری محاسبات ریاضی را انجام میدهد.
کاربرانی را که کامپیوترهای خود را برای این محسبات در اختیار شبکه قرار میدهند را ماینر میگویند.
۲۱- کلمات بازیابی (Recovery phrase):: کلمات تصادی ۱۲، ۱۸و یا ۲۴ کلمه ای که در زمان گرفتن بک آپ به شما داده می شود. با این کلمات خواهید توانست که در کیف پول دیگری، کیف پول خود را بازیابی کنید.
۲۲- رمزنگاری (Cryptography): شاخه ای از ریاضیات و علوم رایانه ای است که فلسفه ی ایجاد ارزهای دیجیتال است.
۲۳-کلید خصوصی (Private Key):: کلید خصوصی رشته ای حروف و ارقام مختلف است که با آن تراکنش های ارزهای دیجیتال در شبکه امضا می شوند. داشتن کلید خصوصی از یک ارز به منزله دسترسی کامل به دارایی های آن کیف پول است.
۲۴-کلید عمومی (Public Key):: یک رشته ای حروف و ارقام مختلف است که نقش مکمل کلید خصوصی را در تایید تراکنش بازی می کند.
۲۵-کیف پول (Wallet):: نرم افزارهای آفلاین یا آنلاینی که در آن کلید خصوصی و کلید عمومی قابل استفاده هستند. از کیف پول ها برای ذخیره، انتقال و دریافت یک ارز دیجیتال استفاده میشود.
۲۵-۱ کیف پول سخت افزاری (Hardware Wallet):: یک دستگاه سخت افزاری امن که به صورت آفلاین کلیدهای خصوصی را ذخیره می کند. کیف پول سخت افزاری از نوع سرد است.
۲۶-گزارش عملکرد – اوراق سفید (Whitepaper)::گزارشی کامل از یک پروژه ارز دیجیتال که توسط توسعه دهندگان برای بیان تمام جزئیات سیستمشان منتشر می شود.
۲۷-شناسه تراکنش (Transaction ID):: رشته ای حروف و ارقام مختلف است که از طریق آن شما می توانید جزئیات کلی یک تراکنش را روی بلاک چین مشاهده کنید.
۲۸-بلاک چین (Blockchain):: دفترکلی که میتواند گزارشات را از قبیل گزارشات پرداخت یا هر نوع گزارش دیگری را در خود به صورت غیرمتمرکز ثبت کند.
ذخیره سازی ارزها و کلیدهای خصوصی روی فضای آفلاین.
۳۰ – کارمزدهای تراکنش (Transaction Fees):: هزینه ای که کاربران برای تایید تراکنش پرداخت می کنند. حداقل این هزینه در زمان های مختلف و نسبت به شلوغی شبکه متفاوت است. هر چه کارمزد بیشتر باشد تراکنش ما زودتر تایید خواهد شد.
۳۱- همتا به همتا (P2P): همتا به همتا به معنای ارتباط مستقیم و بدون واسطه ی دو شخص حقیقی یا حقوقی است.
۳۲- بلاک (block):: مجموعه ای از تراکنش ها که ماینرها آن را بررسی و تایید می کنند.
۳۳- اثبات کار (Proof of work):: فرایند استخراجی که با دستگاه های سخت افزاری برای انجام محاسبات انجام میشود.
۳۴- اثبات سهام (Proof of Stake):: : فرایندی که هر کس نسبت به دارایی خودش ارز استخراج میکند.
۳۵- پامپ و دامپ (Pump & Dump):: به هر خبری که باعث افزایش یا کاهش قیمت در یک ارز دیجیتال شود، به ترتیب پامپ و دامپ می گویند.
۳۶- هش (Hash): : یک اثر انگشت دیجیتالی است که از یک داده طبق تابعی خواص و با مقداری ثابت تولید می شود. کوچکترین تغییر در یک داده می تواند هش را به طور کلی تغییر دهد.
۳۷- عرضه اولیه سکه (ICO)- آی سی او: در حوزه ی بلاک چین جذب سرمایه گذار بسیار مورد استفاده قرار می گیرد و مردم هم معمولا علاقه زیادی به سرمایه گذاری در این پروژه ها از خود نشان می دهند. جذب سرمایه گذار در پروژه های غیرمتمرکز با استفاده از ICO انجام می شود. در این روش پروژه برای جذب سرمایه توکن های خود را برای فروش اولیه قرار می دهد و مردم با استفاده از ارزهایی مثل اتریوم و بیت کوین، به نوعی در این پروژه ها سرمایه گذاری و از توسعه دهندگان حمایت می کنند.
۳۸- هاردفورک (Hard Fork):: یک هارد فورک(شاخه سخت) تغییری بزرگ در پروتکل ارز دیجیتال است. هارد فورک گاهی باعث تبدیل شدن به دو ارز می شود مثلا بیت کوین کش هارد فورکی از بیت کوین است یا اتریوم کلاسیک هارد فورکی از اتریوم است و این باعث می شود که دو ارز کاملا جدا پدید آید و کسانی که مایل باشند می توانند در قبلی ادامه دهند یا به هارد فورک جدید نقل مکان کنند.
۳۹- سافت فورک (Soft Fork):: یک بروزرسانی جزئی در پروتکل ارز دیجیتال.
۴۰- فاست (Faucet):: سایت هایی که در قبال کارهایی مانند بخت آزمایی یا بازی کردن، به کاربران ارز دیجیتال می دهند که اغلب برداشت از این سایت ها بسیار سخت است.
۴۱- فیات (Fiat):
پول کاغذی تنظیم شده و متمرکز هر کشوری را فیات می گویند.
۴۲- پاداش بلاک (Block Reward): :
در پروتکل های اثبات کار مثل بیت کوین یا اتریوم، با استخراج هر بلاک، مقداری از ارز بومی آن شبکه به استخراج کننده می رسد. در حال حاضر پاداش استخراج هر بلاک ۱۲.۵ بیت کوین است که به مرور زمان کمتر می شود.
۴۳- استخراج کننده ASIC:
دستگاه ویژه ای با تراشه های قدرتمند برای استخراج مقرون به صرفه بعضی ارزهای دیجیتال بزرگ استفاده می شود.
۴۴- ارتفاع بلاک (Block Hight)::
بعد از اولین بلاک هر ارز دیجیتال، به آخرین بلاک استخراج شده آن ارتفاع بلاک می گویند.
۴۵- نصف شدن (Halving):
پس از هر ۲۱۰,۰۰۰ بلاک در بیت کوین، پاداش بلاک نصف می شود.
۴۶- هش ریت (Hash Rate):
هش ریت یا قدرت هش واحد اندازه گیری قدرت پردازش استخراج در یک ارز دیجیتال است.
۴۷- صرافی ارزهای دیجیتال (Crypto Exchange):
سایتی برای خرید و فروش ارزهای دیجیتال.
۴۸- سفارشات (Stop limit) :
این بخش در سایت های خرید و فروش ارزهای دیجیتال برای تریدرهای حرفه ای است. با این ویژگی می توانید مشخص کنید که وقتی قیمت به مقدار x رسید، سفارش خریدی یا فروشی با مقدار y برای شما ثبت کند.
حمله ۵۱ درصد(%۵۱ Attack): هنگامی که بیش از نیمی از توان محاسباتی یک شبکه ارزدیجیتال توسط یک نهاد یا گروه خاص کنترل می شود، این نهاد یا گروه خواهند توانست شبکه را نابود کنند. تنها راه نابودی شبکه های غیرمتمرکز همین راه است که به دلیل اینکه هر کسی می تواند ماینر باشد، تقریبا انجام آن غیرممکن است.
۴۹- OTC(Over the Counter):
به روشی از تجارت اشاره دارد که میتواند یک صرافی را دور بزند. با معاملات OTC، خریداران و فروشندگان راجع به نرخ ارز برای یک واحد پول موافقت میکنند و اغلب با کمک سپرده یک شخص ثالث و مورد اعتماد، با یکدیگر معامله میکنند. معاملات OTC اغلب بین تیمهای سرمایه گذاری خصوصی رایج است.
۵۰- GPU: GPU
ها نقش بسیار مهمی را در تعدادی از کریپتوکارنسیهایی که از الگوریتمهای PoW و PoS استفاده میکنند، دارد. ماینرها از این پردازندهها برای استخراج استفاده میکنند
۵۱- DEX: در DEX،
خریداران و فروشندگان مالکیت پول خود را حفظ میکنند و خود به عنوان تسهیلکننده معاملات مستقیما نقش خواهند داشت.
۵۲- BTFD:
یک روش تجاری است که در آن یک کوین که به تازگی شاهد افت شدید قیمت بودهاست، خریداری میشود.
۵۳- DYOR:
بهترین توصیه جهانی در سرتاسر تجارت کریپتوکارنسیها و حتی وسیعتر، سرمایهگذاری به طور کلی است
۵۴: DYOR
پیشنهاد میکند که تصمیمات مالی باید حتما بعد از ارزیابی مجدد همه چیز انجام شود تا بتوان مطمئن بود که توسط FUD، FOMO، یا برخی دیگر از اطلاعات نادرست تصمیم نگرفته باشید. آنچه در میان همه تاجران موفق مشترک میباشد این است که همه آنها زمان زیادی صرف DYOR میکنند.

۱-۵ ۱۰مورد از بهترین ارزهای دیجیتال
۱- بیتکوین (BTC): بیتکوین را میتوان اولین ارز رمزنگاری شده عنوان کرد، ارزی که در سال ۲۰۰۹ توسط یک برنامهنویس یا یک گروه یا تحت نام نمایشی ساتوشی ناکاماتو ایجاد شد، این ارز در دسامبر ۲۰۱۷ به اوج قیمت و نزدیک ۲۰ هزار دلار رسید ولی بعد از آن کاهش چشمگیری داشت و به زیر ۱۰ هزاردلار سقوط کرد. به طور کلی، پروتکل بیتکوین طوری است که بیش از ۲۱ میلیون بیتکوین نمیتواند وجود داشته باشد .
۲- اتریوم (ETH): اتریوم دومین ارز پرطرفدار از نظر ارزش بازار است و معمولا به عنوان رقیب اصلی بیتکوین از آن یاد میشود. اما برخلاف بیتکوین، اتریوم به عنوان یک شبکه برای توسعه و ایجاد اپلیکیشنهای غیرمتمرکز به کار میرود.
۳- ریپل (XRP): ارز ریپل به سرعت رشد زیادی را تجربه کرد و در انتهای ۲۰۱۷ حتی جای اتریوم را به عنوان دومین ارز بزرگ از لحاظ ارزش بازار از آن خود کرد ولی بعد افت شدیدی داشت و به رتبه سوم رسید.
ریپل به ظاهر رقیب بیتکوین است اما برخلاف این موضوع، ریپل با هدف دیگری ایجاد شده است. ریپل در واقع یک شبکه متمرکز است که بانکها از آن برای انتقال پول استفاده میکنند.
۴ – EOS : EOS یک پلتفرم بلاکچین دیگر با هدف رقابت با اتریوم است: EOS توسط بنیانگذار Bitshares آقای Dan Larimer بنیانگذاری شده و در یک ICO به دنیا معرفی شد. این پلتفرم ایجاد شد تا برخلاف محدودیتی که در تعداد تراکنشهای اتریوم وجود دارد، شبکه سریعتری را ایجاد کند، زیرا این اعتقاد وجود دارد که پردازش تراکنشها اتریوم به اندازه کافی برای پشتیبانی از اینترنت اشیا (Internet of Things) سریع نیست شبکه EOS میتواند در هر ثانیه تا ۵۰ هزار تراکنش را پشتیبانی کند و از این لحاظ، هم از Visa و هم از اتریوم سرعت بالاتری دارد.
۵- لایتکوین (LTC): لایتکوین نیز مانند بیتکوین یک ارز همتا به همتا (Peer-to-Peer) است که معمولا به عنوان برادر کوچکتر بیتکوین از آن یاد میشود. لایتکوین در سال ۲۰۱۱ به دنیای ارزهای دیجیتال وارد شد و از آن به عنوان نقره دیجیتال یاد میکنند (طلای دیجیتال، بیتکوین است). در آن سالها، لایتکوین دومین ارز از لحاظ ارزش بازار بود.
۶- بیتکوینکش (BCH): در آگوست ۲۰۱۷ اختلاف نظر بین جامعه بیتکوین در خصوص محدودیتهای فنی این ارز، باعث شد تا شاهد یک Fork باشیم. (فورک به معنای انشعاب است و زمانی اتفاق میافتد که یک ارز جدید از ارز دیگر متولد شود)
۷- استلار (XLM): این ارز نیز یکی دیگر از ارزهای موفق بازار بود که تنها در سال ۲۰۱۷ بیش از ۲۹۰۰۰ درصد رشد داشته است استلار به عنوان یک شاخه از ریپل در سال ۲۰۱۴ توسط یکی از بنیانگذاران ریپل با نام جد مککالب (Jed McCaleb) و یک وکیل سابق با نام Jouce Kim ایجاد شد و در واقع نتیجه یک اختلاف نظر با ریپل بود.
۸- ترون (TRX): در سپتامبر ۲۰۱۷، شبکه ترون توسط جاستین سان در سنگاپور بنیانگذاری شد. ارز دیجیتال این شبکه با نام ترونیکس (به انگلیسی Tronix و با نماد TRX) شناخته میشود. ترون ابتدا بصورت یک توکن روی شبکه اتریوم بود ولی بعد با راهاندازی بلاکچین اختصاصی، بصورت یک کوین مستقل درآمد. ترون یکی از جدیدترین و محبوبترین ارزهای دیجیتال موجود در بازار است و هدف گسترش یافتن در دنیای سرگرمی را دنبال میکند.
۹- بایننسکوین (BNB): صرافی بایننس یکی از بزرگترین پلتفرمهای معاملاتی ارزهای دیجیتال ارز دیجیتال مخصوص به خود را دارد. این ارز در زمان ریزش بازار عملکردی بسیار بهتر از سایر ارزها از خود نشان داده و در شرایطی که برخی از ارزهای دیجیتال ۸۰ یا ۹۰ درصد کاهش قیمت داشتند این ارز مقاومت بسیار خوبی در برابر بازار منفی از خود نشان داده است.
۱۰- کاردانو (ADA): کاردانو یک پلتفرم دیگر برای ارسال و دریافت پول است و اینکار را با استفاده از توکن دیجیتال خود با نماد ADA ممکن ساخته است. این ارز توسط یکی از بنیانگذاران اتریوم با نام چارلز هاپکینسون (Charles Hopkinson) در سال ۲۰۱۵ ایجاد شده و گاهی اوقات به عنوان “اتریوم ژاپن” از آن یاد میکنند، زیرا ۹۵ درصد از شرکت کنندگان در ICO این ارز، ژاپنی بودند.

۱-۶ بلاک چین چیست
به شکل ساده می توان گفت فناوری بلاک چین این امکان را به افراد می دهد که ارزهای رمزنگاری خود مانند بیت کوین را ارسال و دریافت کنند. با این حال فناوری بلاک چین بسیار بیشتر از یک سیستم پرداخت ساده است. هنگامی که ساتوشی ناکاموتو اولین ارز رمزنگاری جهان(بیت کوین) را ایجاد کرد، یک پروتکل شگفت انگیز به نام بلاک چین را نیز ساخت. یکی از جالب ترین ویژگی های بلاک چین این است که هیچ شخص یا مقام واحدی کنترلی بر آن ندارد. در عوض، بررسی و تایید تراکنش ها توسط یک انجمن آنلاین انجام می شود که آن را غیرمتمرکز می سازد. این پروتکل مزایای فراوانی از جمله شفافیت، سرعت و امنیت دارد . واقعیت و ذات ایده بلاک چین نه تنها در معاملات و مسائل مالی قابل استفاده است، بلکه در هر صنعت دیگری نیز می توان از آن استفاده کرد.
همانطور که گفته شد بلاک چین غیرمتمرکز است. یعنی همه به داده ها دسترسی دارند( مگر این که یک بلاک چین خصوصی توسط شرکتی ایجاد شده باشد). این بدان معنی است که به محض این که یک تراکنش، پردازش و تایید می شود، بر روی بلاک چین برای همه قابل مشاهده است.
مشابه با یک دفتر کل حسابداری در دنیای واقعی، که در آن حسابدار شرکت می تواند هر تراکنش و مبادله ای که تا به حال در شرکت انجام شده را مشاهده کند و مانده حساب را ببیند. با این حال در بلاک چین های عمومی مانند بیت کوین و اتریوم همه می توانند تراکنش ها را مشاهده کنند. بلاک چین از دو کلمه بلاک و چین به معنای زنجیره تشکیل شده است.
بلاک چین چگونه کار میکند؟
کاربردهای بلاک چین :
بیت کوین و ارزهای دیجیتال غیرمتمرکز، مهمترین موفقترین کاربرد فناوری بلاک چین هستند. به عنوان مثال در بیت کوین با استفاده از این تکنولوژی امکان تقلب، دوبار خرج کردن پول و برگشت تراکنشها از بین میرود.
اما این فناوری میتواند به جز ارزهای دیجیتال، کاربردهای زیاد دیگری هم داشته باشد و هر کجا نیاز به فضایی برای ذخیره داده و از بین بردن نیاز به اعتماد باشد، امکان استفاده از آن وجود دارد.
به عنوان نمونه انتخابات الکترونیکی و بدون تقلب میتواند یکی از کاربردهای بلاک چین باشد. با استفاده از این نوآوری میتوان تا حد زیادی خطر تقلب در انتخابات و نیاز به نیروی انسانی را کاهش داد.
یا برای یک نمونه دیگر میتوان به استفاده از بلاک چین در زنجیره تامین و حمل و نقل اشاره کرد. کارخانهجات و شرکتهای تولیدکننده میتوانند اطلاعات کالاها و حمل و نقل خود را از ابتدا تا رسیدن به دست مشتری روی پایگاه داده ثبت میکنند که این کار اصالت کالاها و کیفیت مواد اولیه را برای مشتری تضمین میکند.
با این فناوری میتوان درست مثل یک جامعه یا سازمان، نوعی حاکمیت را در یک سیستم به وجود آورد که همه بتوانند نسبت به سهامشان و اختیاراتی که دارند در جلو بردن آن سیستم سهیم باشند.
همچنین با این فناوری میشود داراییها را به توکنهای دیجیتال تبدیل کرد و آنها را به صورت یک دارایی قابل انتقال عرضه کرد. به عنوان مثال، ارزش یک خانه را به هزاران توکن دیجیتال تبدیل میکنند و آنها را نسبت به بودجه متقاضیان به فروش رساند تا افراد زیادی (حتی از کشورهای دیگر) بتوانند در آن خانه سرمایهگذاری کنند
دفتر کل چیست در علم حسابداری دفتر کل (Ledger):
به محلی گفته میشود که در آن اطلاعات مالی از قبیل حسابها، بدهیها، اعتبارات و … ثبت میشوند تا در زمان مشخص بتوان از آنها برای رسیدگی به امور استفاده کرد. در میان مردم به دفتر کل، دفتر حساب و کتاب هم گفته میشود. انسانها هزاران هزار سال است که از دفتر کلها به شکلهای مختلف استفاده میکنند.
در واقع، علم حسابداری باعث به وجود آمدن دفتر کل ها شد. با توجه به حافظه نامناسب انسانها در بهیادسپاری طولانی مدت دادهها، دفتر کلها به جز جدایی ناپذیری از زندگی ما تبدیل شدهاند. دولتها، بانکها، مراکز اداری و هر جا که فکرش را بکنید به نوعی از دفتر کل ها استفاده میکنند. وقتی در حساب بانکی خود پول دارید، میزان موجودی شما و تراکنشهای شما در دفتر کل بانک به ثبت رسیده است.
. دفتر کل توزیع شده (Distributed Ledger) :
رشد قدرت محاسبات و توسعه رمزنگاری، همراه با کشف و استفاده از الگوریتم های جدید، موجب پدید آمدن مفهومی به نام «دفتر کل توزیع شده (Distributed Ledger) شد.
در ساده ترین توضیح، یک دفتر کل توزیع شده، پایگاه داده ای است که اطلاعات ثبت شده در آن، توسط هر شرکت کننده (یا گره – Node) بهروز و نگهداری میشود که تغییر یا حذف اطلاعات توسط یک فرد خاص را تقریبا غیرممکن میکند و امنیت اطلاعات را تا حد زیادی افزایش میدهد.
توزیع شده (همگانی بودن) آن است که مورد توجه قرار میگیرد.: پرونده ها توسط یک سازمان مرکزی ثبت و بهروزرسانی نمیشوند، بلکه به طور مستقل توسط هر گره (کامیپوتر) ساخته و نگهداری می شوند. به این معنی که هر فرد در شبکه، هر تراکنش را پردازش میکند و سپس درباره ثبت شدن یا نشدن اطلاعات رای میدهد. در صورت تایید اکثریت، آن اطلاعات ثبت میشود.
با وجود این توافق، دفتر کل توزیع شده همیشه به روز است، و تمام گره ها از پایگاه داده اصلی یک کپی کامل دارند. این معماری اجازه می دهد تا به عنوان یک سیستم تهیه گزارش، دفتر کل توزیع شده فراتر از یک پایگاه داده ساده باشد.
دفتر کل های توزیع شده کاملا دینامیک و پویا هستند و ویژگی ها و قابلیت هایی دارند که فراتر از کتاب ها و دفترهای کاغذی است.
هدف اصلی این فناوری این است که از هزینه ها و واسطه های اضافی برای امنیت و ارتباطات اجتناب شود. حالا بلاک چین نوعی دفتر کل توزیع شده است
وضعیت قانونی بیت کوین و ارزهای دیجیتال:
ارزهای دیجیتال در اکثر کشورها هنوز قوانین و مقررات مشخصی ندارند و به همین دلیل استفاده یا خرید فروش آنها به هیچ عنوان جرم نیست، مگر اینکه برای آن جرمانگاری شده و مجازات تعریف شود.
در ایران هم با اینکه چند بخشنامه و اطلاعیه درباره ارزهای دیجیتال منتشر شده است، هنوز قانون مشخصی برای آن وجود ندارد اما استفاده یا نگهداری از ارزهای دیجیتال در کشور جرم هم نیست چون هیچگونه جرمنگاری صورت نگرفته است.
قوه قضاییه به عنوان عالیترین نهاد قانونی کشور، پیگیری و نظارت بر اجرای قانون را بر عهده دارد. بنابر فرایند تایید قوانین و مصوبات در مجلس، قوه قضاییه معمولا پس از اجرای یک قانون، بر اجرای آن نظارت میکند.
طبق ماده ۲ قانون مجازات عمومی، «هر فعل یا ترک فعل که مطابق قانون قابل مجازات یا مستلزم اقدامات تامینی یا تربیتی باشد جرم محسوب است و هیچ امری را نمی توان جرم دانست مگر آنکه به موجب قانون برای آن مجازات یا اقدامات تامینی یا تربیتی تعیین شده باشد جرم محسوب می شود.»
بنابراین به دلیل عدم وجود مجازات برای خرید و فروش ارزهای دیجیتال یا نگهداری بیت کوین نمیتوان این اعمال را جرم دانست.
با این وجود، دیگر نهادهای زیرنظر این سازمان مانند نیروی انتظامی در قبال کلاهبرداریهای این حوزه به عنوان یک فناوری مسئولیت و اختیاراتی دارند. جدای بحث چیستی ارزهای دیجیتال، به عنوان یک فناوری، قانون میتواند پیگیری های لازم را تا جایی که ممکن باشد، انجام دهد.
به عنوان مثال استفاده از بیت کوین جرم نیست، اما کلاهبرداری با بیت کوین جرم است و قانون به آن رسیدگی میکند چون خودِ کلاهبرداری به عنوان جرم تعریف شده است.
در صورت رخ دادن هرگونه کلاهبرداری، هک و یا عدم وفای به عهد در فضای ارزهای دیجیتال، یک فرد میتواند شکایت رسمی ارائه دهد و دادگاه به آن رسیدگی خواهد کرد.
بخش دوم : آشنایی با سرمایهگذاری و معامله ارزهای دیجیتال

از خود بپرسید !
چرا باید در بازار ارزهای دیجیتال سرمایهگذاری کنم؟
کدام ارز دیجیتال برای خرید مناسب است؟
از کجا میتوانم ارز دیجیتال را بخرم و چگونه باید آنها را نگهداری کنم؟
در حال حاضر سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال بهترین نوع سرمایه گذاری محسوب می شود.
به دلیل:
۱ حفظ ارزش: از دست دادن رفتن ارزش پول به دلیل تورم این هشدار را به مردم می دهد که از ارزش پول خود محافظت کنند. یکی از راه های خوب جلوگیری از این مشکل، تبدیل آن به ارزهای دیجیتال معتبر است.
۲ فناوری ارزهای دیجیتال شگفت انگیز است:فناوری بلاک چین به شما کمک می کند که محدود به زمان و مکان جغرافیایی خاصی نباشید و واسطه ها را از زندگی خود حذف کنید بنابراین باعث ایجاد تقاضا خواهد شد و تقاضا هم باعث افزایش قیمت می شود.
۳ در مسیر رکورد. از زمان معرفی بیت کوین در سال ۲۰۰۸ تا به امروز سرمایه گذاران بیت کوین به شدت از افزایش قیمت این ارز در طول زمان سود برده اند. بنابراین، سرمایه گذاری در چنین دارایی هایی که کمیاب هستند و باعث تقاضا می شوند، به شما امکان می دهد تا در طول زمان به سود برسید.

روی چه ارزهایی سرمایه گذاری کنیم؟
عوامل مهمی در افزایش قیمت یک ارز دیجیتال وجود دارد. مهمترین آن ها عبارتند از :
۱-پذیرش: چه کشورهایی ارز مورد نظر را می پذیرند؟ چه شرکت هایی آن را به عنوان ارز قبول کرده اند؟ محوبیت آن تا چه میزان است؟ پاسخ به این سوالات می تواند به شما در انتخاب ارز برای سرمایه گذاری کمک کند.
۲-ویژگی. چه چیزی این ارز را از بقیه متمایز می کند؟ این ارز چه ویژگی منحصر به فردی دارد که ممکن است باعث تقاضا شود؟
۳: امنیت. امنیت می تواند خود یکی از ویژگی های بارز یک ارز باشد. ارزهایی که تحت پوشش شرکت خاصی نیستند و روی بلاک چین فعالیت می کنند، این ویژگی را دارند.
*مهمترین ارزهایی که سرمایه گذاری در آن از چند سال گذشته سود خوبی داشته است:
بیت کوین: خیلی وقت است که ثابت کرده است ارزشمندترین ارز دیجیتال برای سرمایه گذاری است. با بررسی نمودار های سال های گذشته می توانید افزایش قیمت فوق العاده آن را بررسی کنید. البته، همانطور که قبلا ذکر شد، به دلیل نوسانات ریسک هایی هم دارد.

خطرات و ریسک های سرمایه گذاری چیست؟
برخی از مسائل و مشکلات احتمالی سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال:
حباب اقتصادی. برخی از کارشناسان کسب و کار معتقدند که ارزهای دیجیتال یک حباب هستند و پس از رشد تا زمان مشخص نابود می شوند. جیمی دیمون مدیر عامل بانک JP Morgan یکی از آن ها است، این افراد عقیده دارند از آنجایی که ارزهای دیجیتال مورد حمایت هیچ فرد یا موسسه ای نیستند و نوسان خیلی بالایی دارند، نمی توانند با پول های سنتی رقابت کنند و بنابراین هرگز جایگزین آن نخواهند شد.
نوسان. این نکته بسیار مهم است. با نوسانت مثبت ممکن است سود زیادی کسب کنید، اما به این نکته توجه داشته باشید که هیچ چیز ۱۰۰ درصد نیست و ممکن است پول اولیه تان هم از دست بدهید.
سیاست های قانونی. هنوز بیشتر کشورهای جهان به طور رسمی ارزهای دیجیتال را به عنوان یک ارز نمی پذیرند. بنابراین ممکن است دولت ها با آن موافق نباشند و یا قوانینی محدود کننده برای آن وضع کنند. البته برای مثال دولت چین چندین بار سعی در جلوگیری از بیت کوین را داشته است که خیلی موفق نبود.
مسدودسازی داراییها: ین خطر به خصوص برای کاربران ایرانی وجود دارد. به دلیل تحریمهای بینالمللی، در صورت نگهداری ارزهای دیجیتال روی کیف پولهای صرافیهای خارجی، ریسک بلوکه کردن داراییها توسط صرافی وجود خواهد داشت، یا ممکن است حتی صرافی هک شود.
سرقت و کلاهبرداری: تراکنشهای ارزهای دیجیتال غیرقابل بازگشت هستند. یعنی اگر به عنوان نمونه مقداری بیت کوین ارسال شود، بازگشت آن تقریبا غیرممکن است. برای همین اگر از کیف پولهای خود خوب مراقبت نکنید، خطر هک و سرقت ارزهای دیجیتال شما را تهدید میکند.
از دست رفتن داراییها: در دنیای ارزهای دیجیتال هر کس بانک شخصی خودش است. بنابراین باید حتما از کیف پول خود نسخه پشتیبانی تهیه کنید تا در صورت گم کردن کلمههای عبور یا هر مشکل دیگری، بتوانید داراییهای خود را بازیابی کنید.
عدم نقدشوندگی: این موضوع بیشتر برای ارزهای دیجیتال کوچک و گمنام رخ میدهد که فقط مدت کمی رونق میگیرند و بعد آرام آرام محو میشوند. عدم نقدشوندگی وقتی پیش میآید که کسی حاضر نباشد ارزهای دیجیتال شما را بخرد.
حباب قیمت: گاهی اوقات ارزش یک دارایی بسیار بیشتر از ارزش حقیقی آن بالا میرود و سرمایهگذاران به صورت احساسی و جنون آمیز اقدام به خرید میکنند. پس از مدتی که ارزش حقیقی دارایی مشخص میشود و دیگر کسی حاضر نیست برای آن قیمت پول پرداخت کند، حباب بازار میترکد که نتیجه آن سقوط شدید قیمت است.
خرید و فروش ارزهای دیجیتال:
با وجود اینکه قانون مشخص و مدونی برای خرید و فروش ارزهای دیجیتال در کشور تصویب نشده است، اما همچنان خرید و فروش ارزهای دیجیتال در کشور انجام می شود. در ابتدای خرید و فروش ها اتفاقات و کلاهبرداری هایی انجام شد که فروشندگان را مجبور کرد تا برای خرید و فروش ارزهای دیجیتال با مشتریان خود، آنها را احراز هویت کنند. معمولا این احراز هویت ها به همراه کارت ملی و کارت بانکی و در برخی از موارد برای امنیت بیشتر بهمراه یک دست نوشته بود که با تمام این ها باز برای برخی از خریداران که مشخصات خود را برای این فروشندگان فرستاده بودند مشکلاتی ایجاد شد. بعضا برخی از این فروشندگان از تصاویر و مدارک ارسالی افراد سوءاستفاده کردند و به جای مشخصات خود از مشخصات مشتریانشان استفاده می کردند.
شش نکته که باید برای خریدوفروش ارزهای دیجیتال بدانید!
۱- مشخص کردن یک هدف مشخص و تعیین قصد شما از ورود به این بازار است
۲-تحقیق کنید (از فناوری پشت آن اطلاع پیدا کرده و آن را بررسی کنید).
۳- در صرافی معتبر و با پشتوانه، معاملات خود را انجام دهید .
۴- محدودیت های خود را بشناسید (شما باید از میزان بودجه خود اطلاع کاملی داشته باشید و در چهارچوب این محدودیتها عمل نمایید)
۵- از سفارش های محدود (لیمیت ) استفاده کنید: سفارشهای محدود (limit orders) که با آنها میشود عملیات توقف ضرر یا همان استاپ لاس را انجام داد از ضررهای ناگهانی که بهواسطه کاهش قیمتهای مقطعی در بازار به وجود میآیند جلوگیری میکند.
۶- خود را با نمودار های بازار غرق نکنید (طبیعت ارزهای دیجیتالی طالب فراز و نشیبهای بسیار در قیمت خود است. از طرفی همین مسئله باعث جذابیت تبادل ارزهای دیجیتال شده است)
صرافی ارز دیجیتال چیست و نحوه کار آن چگونه است
صرافیهای ارز دیجیتال مکانی مجازی برای خرید و فروش ارزهای دیجیتال هستند
نرخ و قیمت یک ارز دیجیتال توسط همین عرضه و تقاضا در صرافیها به دست میآید. بدیهیست هر چقدر تقاضای خرید یک ارز بیشتر باشد، قیمت آن نیز افزایش مییابد و بالعکس. البته عوامل مصنوعی دیگری هم میتواند در قیمتها تاثیرگذار باشد..
صرافیهای ارز دیجیتال میتوانند از نظر امکانات و عملکرد با یکدیگر متفاوت باشند. در اکثر موارد، صرافیهای ارز دیجیتال واسطهای برای خریداران و فروشندگان هستند. عملکرد آنها به این گونه است که صرافی وظیفه بهمرسانی سفارشات خرید و فروش بین کاربران را انجام میدهد و از هر معامله انجام شده کمیسیون دریافت میکند. این نوع صرافیها برای ارزهای پشتیبانی شده در سایتشان، کیف پول قرار میدهند تا کاربر بتواند ارزهای دیجیتال مختلف را به صرافی وارد یا آن را برای معاملات بعدی ذخیره کند.
نوع دیگر صرافی ارز دیجیتال وجود دارد که کاربران با مالکان سایت خرید و فروش میکنند. این صرافیها اغلب محلی هستند و به کاربران کشور یا منطقه خاصی سرویس میدهند.خطر در کمین کاربران ایرانی؛ کلاهبرداری در خرید وفروش ارز دیجیتالبا توجه به این که در ایران هنوز اکسچنجی با مجوز و به صورت رسمی در زمینه خرید و فروش ارزهای دیجیتال فعالیت ندارد و در حال حاضر خرید و فروش آن غیر قانونی می باشد، بازار خرید و فروش ارزهای دیجیتال بستری برای انواع و اقسام کلاهبرداری ها فراهم کرده است. باید اشاره بکنیم که تب و تاب خرید و فروش ارزهای دیجیتالی در کشور روز به روز در حال افزایش است. با توجه به همین مسئله، تعداد واسط های خرید و فروش ارزهای دیجیتالی رشد چشمگیری داشته است. بسیاری از واسط های این بازار، بسترهای مطمئن و امنی برای خرید و فروش ایجاد کرده اند و در حال حاضر از طریق رسانه های اجتماعی و یا سایت های خود، خرید و فروش انجام می دهند.

کیف پول دیجیتال یا والت چیست؟
یک کیف پول سنتی جایی است که آیتمهای ارزشمند خود نظیر، پول نقد، کارتهای اعتباری و کارتهای شناسایی خود را در آن نگهداری میکنید. اما حالا برای داراییهایی که از جنس دیجیتال هستند، نیاز به کیف پولهای دیجیتال دارید.
* در یک حساب بانکی معمولی، پول یا بهتر است بگوییم، ارزش آن نگهداری میشود. اما در کیف پول ارزهای دیجیتال، کلیدهای رمزنگاری شده عمومی و خصوصی نگهداری میشوند. در حقیقت، کوینها نمیتوانند در یک کیف پول فیزیکی ذخیره شوند. چون کریپتوکارنسیها وجود فیزیکی ندارند. آدرس کیف پول، چیزی شبیه به شماره حساب بانکی است. هیچ اشکالی ندارد اگر شما شماره حساب بانکی خودتان را به فرد دیگری بدهید، چون دیگران برای انتقال وجه به آن نیاز دارند. در دنیای ارزهای دیجیتال، اگر کسی بخواهد کوینهایتان را برایتان ارسال کند، شما میتوانید به سادگی آدرس کیف پول خود را به او بدهید و کوینتان را دریافت کنید. درست مانند حسابهای بانکی، هیچ یک از دو آدرس کیف پول، شبیه به هم نیستند. در نتیجه، هیچ کس به جز شما نمیتواند پولتان را دریافت کند. همچنین، تعداد آدرسهای کیف پول شما بدون محدودیت هستند. یعنی هر چند تا آدرس که دلتان بخواهد میتوانید برای کیف پولتان بسازید.
* به عنوان مثال (در خصوص بیتکوین) این آدرس کیف پولی است که تصور میشود متعلق به خالق بیت کوین، Satoshi Nakamoto است:
۱A1zP1eP5QGefi2DMPTfTL5SLmv7DivfNa
همانطور که مشاهده میکنید، این آدرس یک ترکیب پیچیده از اعداد و حروف بزرگ و کوچک است. از آنجایی که اغلب بلاک چینها دارای شفافیت هستند، میتوان به آسانی پی برد که یک کیف پول خاص چه مقدار پول دارد و مالک آن چه تراکنشهای مالی را در گذشته انجام داده است. با این حال آدرس یک کیف پول ارز دیجیتال، هویت واقعی صاحب خود را نشان نمیدهد.
هر کیف پول در بیت کوین و ارزهای دیجیتال دیگر شامل دو کلید عمومی و خصوصی میشود
کلید عمومی چیست؟
کلید عمومی از لحاظ ریاضی به آدرس کیف پول شما مرتبط است! با این حال، یک “ورژن هش” به حساب میآید. عملکرد هش به شما این امکان را میدهد تا توالی حروف/اعداد که «ورودی» خوانده میشوند را در مجموعه جدیدی از حروف/اعداد به عنوان «خروجی» رمزگذاری کنید. در واقع با این کار پای یک لایه امنیتی به میدان باز میشود و تضمین میکند که کیف پول شما غیرقابل هک شدن است.
به عنوان مثال:
نمونهای از کلید عمومی
۹۹b1ebcfc11a13df5161aba8160460fe1601d541
صرافیهای ارز دیجیتال مکانی مجازی برای خرید و فروش ارزهای دیجیتال هستند
نرخ و قیمت یک ارز دیجیتال توسط همین عرضه و تقاضا در صرافیها به دست میآید. بدیهیست هر چقدر تقاضای خرید یک ارز بیشتر باشد، قیمت آن نیز افزایش مییابد و بالعکس. البته عوامل مصنوعی دیگری هم میتواند در قیمتها تاثیرگذار باشد..
صرافیهای ارز دیجیتال میتوانند از نظر امکانات و عملکرد با یکدیگر متفاوت باشند. در اکثر موارد، صرافیهای ارز دیجیتال واسطهای برای خریداران و فروشندگان هستند. عملکرد آنها به این گونه است که صرافی وظیفه بهمرسانی سفارشات خرید و فروش بین کاربران را انجام میدهد و از هر معامله انجام شده کمیسیون دریافت میکند. این نوع صرافیها برای ارزهای پشتیبانی شده در سایتشان، کیف پول قرار میدهند تا کاربر بتواند ارزهای دیجیتال مختلف را به صرافی وارد یا آن را برای معاملات بعدی ذخیره کند.
نوع دیگر صرافی ارز دیجیتال وجود دارد که کاربران با مالکان سایت خرید و فروش میکنند. این صرافیها اغلب محلی هستند و به کاربران کشور یا منطقه خاصی سرویس میدهند.خطر در کمین کاربران ایرانی؛ کلاهبرداری در خرید وفروش ارز دیجیتالبا توجه به این که در ایران هنوز اکسچنجی با مجوز و به صورت رسمی در زمینه خرید و فروش ارزهای دیجیتال فعالیت ندارد و در حال حاضر خرید و فروش آن غیر قانونی می باشد، بازار خرید و فروش ارزهای دیجیتال بستری برای انواع و اقسام کلاهبرداری ها فراهم کرده است. باید اشاره بکنیم که تب و تاب خرید و فروش ارزهای دیجیتالی در کشور روز به روز در حال افزایش است. با توجه به همین مسئله، تعداد واسط های خرید و فروش ارزهای دیجیتالی رشد چشمگیری داشته است. بسیاری از واسط های این بازار، بسترهای مطمئن و امنی برای خرید و فروش ایجاد کرده اند و در حال حاضر از طریق رسانه های اجتماعی و یا سایت های خود، خرید و فروش انجام می دهند.
کلید خصوصی چیست؟
کلید خصوصی یک رشته متنی محرمانه و به صورت ترکیبی از حروف و اعداد است، که برای ارسال بیت کوین به کیف پول دیگر و یا خرج کردن بیت کوین ها و بطور کلی دسترسی به داراییهای موجود در کیف پول بکار میرود. همانطور که میدانید در بلاک چین، اطلاعات هویتی ثبت نمیشود بنابراین شبکه بیت کوین و دیگر ارزهای دیجیتال، با استفاده از کلید خصوصی تشخیص میدهد که شما مالک داراییهای داخل یک کیف پول هستید.کلید خصوصی یک عدد ۲۵۶ بیتی است که به محض اینکه شما یک کیف پول میسازید، به صورت تصادفی ایجاد می شود.
در واقع، کلید خصوصی با استفاده از توابع رمزنگاری (توابع هش)، از روی پسوردی که ما برای کیف پول خود انتخاب میکنیم، بدست میآید.
این توابع رمزنگاری که به آنها توابع هش نیز میگویند، ورودیهای مختلف (با تعداد کاراکترهای مختلف) را گرفته و خروجیهایی با طول ثابت (۲۵۶ بیتی) تولید میکنند.
از این رو اگر پسوردی که برای کیف پول خود انتخاب میکنیم، ساده و قابل حدس باشد، احتمال حدس زدن آن توسط هکرها افزایش مییابد.
نمونه ای از یک کلید خصوصی بیت کوین را میتوان در زیر دید.
KxhgeYuESuJKAsot2ovQLjuxcTJMF9Hbs2cxdmmx1jy2cqTk31on
باتوجه به اینکه کیف پول های مختلف از توابع رمزنگاری متفاوتی استفاده میکنند، فرمت کلید خصوصی ایجاد شده در کیف پول های مختلف میتواند باهم فرق داشته باشد.
اگر کلید خصوصی خود را نداشته باشید، میتوان گفت که شما صاحب بیتکوینهای خود نیستید.
کلید خصوصی شما فقط و فقط باید پیش خودتان بماند، زیرا اطلاع یک نفر دیگر از آن برابر با دادن بیت کوین هایتان به اوست.
علاوه بر این، لازم است از کلید خصوصی خود نسخه پشتیبانی تهیه کنیم و آن را در جای امنی نگهداری کنیم، زیرا اگر موبایل یا لپتاپ خود را گم کنیم و یا به هر نحوی نتوانیم به کیفپولمان دسترسی داشته باشیم، بدون داشتن کلید خصوصی یا عبارت بازیابی (که مرتبط با کلید خصوصی هستند) داراییهایمان قابل بازیابی نیست و برای همیشه از دستمان خواهند رفت.
انواع کیف پول ارزهای دیجیتال
کیف پول روی دسکتاپ
کیف پولهای روی دسکتاپ باید در یک لپتاپ یا کامپیوتر خاص دانلود شوند و تنها از آن دستگاه خاص قابل دسترسی هستند. به طور کلی، این نوع از کیف پولها ترکیب خوبی از امنیت و راحتی را ارائه میدهند. با این حال به یاد داشته باشید که اگر یک هکر توانایی کنترل از راه دور دستگاه شما را بهدست آورد، خیلی راحت میتوانند به کیف پول شما دسترسی پیدا کند.
کیف پول روی موبایل
کیف پول روی موبایل بسیار شبیه به کیف پول روی دسکتاپ است. چون این نوع از کیف پول نیز به طور مستقیم در دستگاه شما دانلود میشود. معمولا از طریق دانلود اپلیکیشنی روی موبایل خود به کیف پول کریپتوکارنسیتان دسترسی پیدا میکنید. چنین دسترسی این امکان را به شما میدهد تا با اسکن کردن کد QR، کوینهای خود را در یک فروشگاه خرج کنید.
کیف پول آنلاین یا روی وب
کیف پول روی وب بهترین سطح از راحتی به هنگام ارسال کوینها به دیگران را در اختیار شما قرار میدهد. با این حال، کمترین سطح امنیت متعلق به این کیف پول است. چون معمولا تولیدکننده آن کیف پول، کنترل کاملی روی سیستم دارد. یک نمونه از چنین کیف پولی، ذخیره کردن کوینها در یک صرافی کریپتوکارنسی است. این صرافی، کوینهای شما را روی سرور مرکزی خود ذخیره میکند. اگر این سرور هک شود، هکر میتواند به تمام پولهای شما دسترسی داشته باشد. بهتر است که تنها تعداد کمی از کوینهای خود را روی کیف پول تحت وب نگه دارید.
کیف پول کاغذی
کیف پولهای کاغذی یکی از کم ارزشترین کیف پولهای کریپتو هستند. تنها کاری که باید انجام دهید این است که کلیدهای عمومی و خصوصی خود را روی یک تکه کاغذ پرینت بگیرید و با این کار به سادگی میتوانید سطح امنیت پول خود را بالا نگه دارید. چون در این روش، کلیدها به هیچ سروری متصل نیستند. در نتیجه راهی به جز در اختیار داشتن آن کاغذ برای دسترسی به کیف پول، وجود ندارد. زمانی هم که نیاز به انتقال وجه دارید، میتوانید به سادگی کلیدها را وارد یک نرم افزار یا کیف پول تحت وب کنید، یا حتی سادهتر از آن، فقط کد QR چاپ شده را اسکن کنید.
کیف پول سخت افزاری
به لحاظ امنیتی، هیچ کیف پولی بهتر از کیف پول سختافزاری نیست. کیف پول سختافزاری یک دستگاه فیزیکی است که تنها هدفش ذخیرهسازی کلیدهای عمومی و خصوصیتان است. این دستگاه تنها در صورتی که نیاز به انتقال وجه داشته باشید به اینترنت متصل میشود. هنگام انتقال، شما باید پین شخصی خود را به طور مستقیم وارد دستگاه کنید. این کار دسترسی هکرها به کلیدهایتان را تقریبا غیرممکن میسازد.( جهت تهیه کیف پول سخت افزاری میتوانید با پشتیبانی نوترونکس هماهنگ کنید.)

مشهور ترین کیف پول ها کدامند؟
برای پیدا کردن کیف پولهای معتبر و امن برای هر ارز دیجیتال، بهترین راه این است که به وبسایت رسمی هر ارز دیجیتال مراجعه کنید. وبسایتهای رسمی هر ارز دیجیتال معمولا بهترین و امنترین کیف پولهای موجود را معرفی میکنند.
گر چه برای هر ارز دیجیتال یک یا چند کیف پول مخصوص وجود دارد، برخی از کیف پولها از چندین و چند ارز دیجیتال گوناگون پشتیبانی میکنند و استفاده از آنها به حدی راحت است که کاربران زیادی را به خود جلب میکنند.
در اینجا به معرفی مشهورترین کیف پولهایی میپردازیم که از ارزهای دیجیتال بسیار زیادی پشتیبانی میکنند و از امنیت و رابط کاربری مناسبی برخوردار هستند.
کیف پول کوینومی (Coinomi): کوینومی از بیش از ۱۲۵ ارز دیجیتال گوناگون به همراه هزاران توکن (آنهایی که بلاک چین اختصاصی ندارند و روی شبکههای دیگر مثل اتریوم قرار دارند) پشتیبانی میکند. بازخورد و میزان رضایت از این کیف پول از سوی کاربران هم در نوع خود بینظیر است. بر روی سیستمعاملهای اندروید و iOS، ویندوز، لینوکس و مک میتوانید به سادگی کوینومی را نصب کنید
کیف پول اتمیک (Atomic): اتمیک از بیش از ۱۰۰ ارز دیجیتال گوناگون به همراه هزاران توکن پشتیبانی میکند و از خصوصیات خوب آن ارائه مستقیم کلید خصوصی به کاربران است. در مورد رابط کاربری و استفاده از این کیف پول هم باید گفت که طی کردن چند مرحله ساده و به راحتی برای هر کسی قابل نصب و استفاده است. سیستم عاملهای ویندوز، مک، لینوکس، اندروید و iOS میزبان کیف پول اتمیک هستند
کیف پول تراست (Trust Wallet): تراست والت یکی از کیف پولهای جدید و بسیار مطرح ارزهای دیجیتال است که بعد از خریداری شدن توسط صرافی بزرگ بایننس، نامش بر سر زبانها افتاد. تراست والت از بیش از ۳۵ ارز دیجیتال معتبر پشتیبانی میکند. با اینکه این کیف پول جدید است، به سرعت در حال توسعه است و تیم خوبی روی آن کار میکند. رابط کاربری بسیار آسان و راهاندازی با چند قدم ساده از جمله خصوصیات اصلی تراست والت است. این کیف پول از نظر رتبهبندی بیشترین امتیاز مربوط به رابط کاربری را دارد. تراست والت فعلا فقط برای موبایل توسعه داده شده است و روی سیستمعاملهای اندروید و iOS نصب میشود.
کیف پول لجر (Ledger): شرکت فرانسوی لجر (Ledger) امنترین کیف پولهای بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال را میسازد. با این حال این شرکت مدلهای جدیدتر با یکسری قابلیتهای بیشتر مثل صفحه نمایش بهتر را نیز عرضه کرده است. کیف پولهای سخت افزاری لجر، کلیدهای خصوصی را به صورت کاملا امن و آفلاین نگهداری میکنند و هک کردن آن تقریبا غیرممکن است. این کیف پول از تقریبا تمام ارزهای دیجیتال معتبر بهعلاوه هزاران توکن (توکنهای مبتنی بر اتریوم، نم و …) پشتیبانی میکند. از این رو، یک کیف پول برای نگهداری تقریبا تمام ارزهای دیجیتال کافی است. برای مشاهده ارزهای دیجیتال پشتیبانی شده به این لینک مراجعه کنید. نرم افزار (فریمور) های آن به صورت مداوم بهروزرسانی میشوند و به این ترتیب در صورت اضافه شدن یک ارز دیجیتال جدید، در اغلب اوقات نیاز به خرید مجدد کیف پول نیست و میتوان آن را بهروز کرد.
کیف پول ترزور (Trezor): شرکت ترزور اولین سازنده کیف پولهای سخت افزاری بیت کوین برای عموم است. این شرکت هم مانند لجر بهترین و امنترین کیف پولهای سخت افزاری دنیا را میسازد. کیف پول سخت افزاری ترزور هم مثل لجر کلیدهای خصوصی را به صورت کاملا امن و آفلاین نگهداری میکند و هک کردن آن تقریبا غیرممکن است. این کیف پول هم مانند لجر از تقریبا تمام ارزهای دیجیتال معتبر بهعلاوه هزاران توکن (توکنهای مبتنی بر اتریوم، نم و …) پشتیبانی میکند (مدل وان از ریپل پشتیبانی نمیکند)

حفظ امنیت کیف پول
بعد از انتخاب کیف پول مناسب، نیاز دارید تا از سرمایه خود حفاظت کنید. جدای از اینکه یک کیف پول چقدر امن است، خودتان هم باید گامهایی برای مراقبت بیشتر از سرمایههایتان بردارید، درست مثل وظیفهای که در قبال کیف پول جیبی خود دارید. همانطور که احتمالا تاکنون متوجه شدهاید، در بحث ارزهای دیجیتال، به نوعی خودتان بانک خودتان هستید.
تهیه نسخه پشتیبان (بکآپ)
فرض کنید که روی موبایلتان کیف پول ارز دیجیتال دارید که مقدار زیادی سرمایه در آن ذخیره شده است. حالا اگر موبایل شما به سرقت برود یا بر اثر شکستن یا مشکل فنی از بین برود، چگونه داراییهای خود را بازیابی میکنید؟ پاسخ، استفاده از نسخه پشتیبان یا همان بکآپ (Back-Up) است.
خاصیت ارزهای دیجیتال مبتنی بر بلاک چین این است که هیچ کس دسترسی و کنترلی بر داراییها ندارد، بنابراین اگر از کیف پول خود بک آپ یا همان نسخه پشتیبان تهیه نکنید، هر لحظه خطر خداحافظی با سرمایه خود را احساس خواهید کرد. اگر برای کامپیوتر یا موبایل شما اتفاقی رخ دهد یا اگر کیف پول سخت افزاری شما را بدزدند، به راحتی قادر به بازگردانی بک آپ در نرم افزارهای دیگر خواهید بود. البته باید نسخه پشتیبانی کیف پول خود را در جایی امن و خارج از جایی که کیف پول نصب است، نگهداری کنید.
اغلب کیف پولها به عنوان بکآپ به شما یک رشته ۱۲ الی ۱۶ کلمهای از لغات میدهند. این لغات از نظر رمزنگاری با کلید خصوصی کیف پول پیوند دارد. شما باید لغات را در جایی امن یادداشت کنید و سپس در صورت هرگونه مشکل، با استفاده از آن لغات، قادر به بازیابی داراییها خواهید بود. برخی دیگر از کیف پولها یک فایل را به عنوان بکآپ ارائه میدهند که با یک رمز عبور از جانب شما رمزنگاری شده است. در این کیف پولها با آپلود فایل و وارد کردن رمز عبور قادر به بازیابی داراییهای هستید. کیف پولهای دیگری هم وجود دارند که مستقیما به شما کلید خصوصی کیف پول را تحویل میدهند که باید آن را در جایی امن یادداشت کنید تا در آینده قادر به بازیابی سرمایه خود باشید.
داشتن چند کیف پول
به زبان ساده، بهتر است همه پولهایتان را در یک جیب نگذارید. داشتن چند کیف پول امن و تقسیم داراییها در آنها، به طرز چشمگیری امنیت شما را افزایش میدهد. در این صورت اگر برای یکی از کیف پولها مشکل پیش بیاید، به یکباره تمام دارایی خود را از دست نمیدهید. البته فقط وقتی این کار را انجام دهید که از آمار دقیق کیف پولهای خود را داشته و سردرگمی برایتان پیش نیاید.
بهترین کار این است که مبالغ سنگین را در کیف پولهای سخت افزاری ذخیره کنید و فقط کمی را در کیف پولهای تحت وب، موبایل و یا دسکتاپ نگهداری کنید. فراموش نکنید که از تمام کیف پولهای خود بکآپ بگیرید.
مرورگر جداگانه
اگر از کیف پول تحت وب استفاده میکنید و یا قصد دارید تا از طریق مرورگر به کیف پول خود متصل شوید، افزونههای مخرب مرورگرها یک راه قدیمی برای دزدیدن اطلاعات کیف پول آنلاین شما هستند. بهترین کار این است که یک مرورگر تمیز و فاقد افزونه برای دسترسی به کیف پول خود تخصیص داده تا خطر دزدیده شدن کلید خصوصی کاهش یابد.
فعال سازی ورود دو مرحلهای
اعتبارسنجی دوعاملی (۲FA) یا همان ورود دو مرحلهای روشی برای تایید هویت شما است که معمولا در هنگام ورود به حساب یا انجام عملیات برداشت انجام میشود. طی این حالت، سیستم از شما دو عامل مختلف برای تایید هویتتان طلب میکند. با این کار هکر به راحتی با وارد کردن رمز عبور قادر به دسترسی به مبالغ شما نخواهد بود.
بهروزرسانی نرمافزارها
با بهروز کردن نرمافزارهای خود، همیشه امنترین محیط موجود را برای خود فراهم کنید. نه تنها کیف پول خود را، بلکه سیستمهای رایانهای و تلفنهای همراه خود را نیز بهروز نگه دارید. نرم افزارهای ضد بدافزار خود را هم همیشه بهروز نگاه دارید.

تحلیل بازار
برای موفقیت بیشتر در سرمایهگذاری یا معامله ارزهای دیجیتال آشنایی با تحلیل بازار از اهمیت بالایی برخوردار است. در بازارهای مالی برای بررسی و گمانه زنی در خصوص ارزش و قیمت آینده یک دارایی، از انواع مختلفی تحلیل استفاده میشود. به طور کلی در تمام بازارهای مالی دو نوع تحلیل مورد استفاده قرار میگیرد: تحلیل تکنیکال یا فنی، تحلیل فاندامنتال یا بنیادین.
تحلیل تکنیکال
در تحلیل تکنیکال با استفاده از تاریخچه قیمتی یک کالا، سهام یا ارز، و همچنین با بکارگیری شاخصهای مختلف میتوان روند قیمتی را پیشبینی کرد. در این نوع تحلیل برای ارزیابی بازار فقط نیاز به مطالعه قیمتها و نمودارها داریم و هیچ معیار دیگری را در نظر نمیگیریم.
تحلیل فاندامنتال
تحلیل فاندامنتال علم ارزیابی متغیرهای اقتصادی، مالی و دیگر موارد تغییرپذیر درباره یک دارایی است که باعث میشود بتوان ارزش حقیقی فعلی و احتمالی آن در آینده را تعیین کرد.
به بیان دیگر، در تحلیل بنیادین یا همان فاندامنتال تحلیلگر به بررسی و تحلیل شرایط یک پروژه یا شرکت از جنبههای مختلف میپردازد و اخبار و رویدادهای مهم آن را دنبال میکند. آنالیز تمام جوانب و عوامل موثر بر یک پروژه یا شرکت بهطوری که بتوان ارزش ذاتی و پتانسیلهای بالقوه آن را تشخیص داد به عنوان تعریف تحلیل فاندامنتال شناخته میشود.
به عنوان مثال اگر خبر پذیرش بیت کوین توسط آمازون منتشر شود و فردی احتمال دهد که قیمت بیت کوین افزایش خواهد یافت و بیت کوین بخرد، او در واقع به نوعی از تحلیل فاندامنتال برای تصمیمگیری در مورد خرید بیت کوین استفاده کرده است.
در بازار ارزهای دیجیتال، تحلیل تکنیکال و تحلیل فاندامنتال هر دو به یک اندازه مفید هستند. معمولا برای سرمایهگذاریهای کوتاه مدت یا همان معامله ارزهای دیجیتال از تحلیل تکنیکال و برای سرمایهگذاریهای بلندمدت از تحلیل فاندامنتال استفاده میشود اما لزوما اینگونه نیست و از هر دو تحلیل میتوان هم برای اهداف بلندمدت و هم برای اهداف کوتاه مدت بهره برد.
بخش سوم: آشنایی با استخراج یا ماینینگ ارزهای دیجیتال

استخراج یا ماینینگ چیست؟
اولین سوالی که برای افراد تازهکار مطرح میشود این است که دقیقا با استخراج چه عملی صورت میگیرد که سودآوری دارد.
افراد ماینر با سخت افزارهای استخراج خود کمک میکنند تا شبکه امن بماند و تراکنشها انجام شود. در این عملیات کامپیوترهای ماینر باید طی فرایند ریاضی پیچیده، معادلات ریاضی را حل کنند و هر کس که زودتر به جواب برسد، ارز دیجیتال تولید شده و به عنوان پاداش به او تعلق میگیرد. این کار نیازمند داشتن سیستمهای سخت افزاری قدرتمند و برق است.
از آنجا که هیچ نهاد مرکزی وجود ندارد که بتواند فرایند پردازش تمامی تراکنشها را به تنهایی و با ضریب اطمینان بسیار بالا انجام دهد، استخراجکنندگان کامیپوترها و دستگاههای محاسباتی مخصوص خود را در اختیار شبکه قرار میدهند تا به انجام این فرایند کمک کنند.
زمانی که فرایند پردازش یک بلاک داده تمام شده و آن بلاک به اصطلاح استخراج میشود، ماینری که موفق به پردازش بلاک شده پاداشی از شبکه تحت عنوان پاداش بلاک (Block Reward) و همچنین کارمزدهای مربوط به تراکنشهای بلاک را از آن خود میکند.
نحوه کار کردن ارزهای دیجیتالی که شبکه آنها مبتنی بر استخراج است که به اصطلاح به آن اثبات کار میگوییم، ایجاد انگیزه اقتصادی کافی برای ماینرهاست تا بتوانند در فرآیند مورد نظر سهم خود را از تایید تراکنشها دریافت کنند. از طرف دیگر به منظور حفظ شبکه و تاخیر در تولید واحدهای جدید، استخراج به مرور زمان سختتر و سختتر میشود و پاداش استخراج کمتر میشود.
اگر تاکنون کمی گیج شدهاید، جای نگرانی نیست زیرا شما در ابتدای کار قرار دارید.
در این مرحله فقط کافیست این جمله را درک کنید:
شما با دادن قدرت پردازش سخت افزار خود به شبکه، امنیت آن را تامین میکنید و در قبال این کار پاداش دریافت میکنید.
سخت افزارهای استخراج
در حال حاضر از دو نوع سخت افزار اصلی برای استخراج ارزهای دیجیتال استفاده میشود:
کارتهای گرافیک (GPU)
تراشههای مخصوص ASIC (دستگاههای مخصوص استخراج)
برای استخراج به صرفه هر ارز دیجیتال باید از سخت افزار مخصوص آن استفاده کرد. به عنوان مثال استخراج بیت کوین به شکلی که به صرفه باشد، فقط با استفاده از دستگاههای مخصوص یا همان ایسیکها امکانپذیر خواهد بود، یا استخراج به صرفه مونرو فقط با استفاده از کارتهای گرافیک امکانپذیر خواهد بود زیرا الگوریتم مونرو اجازه فعالیت دستگاههای استخراج را نمیدهد.
البته برخی از ارزهای دیجیتال را هم میتوان با GPU ماین کرد و هم با دستگاههای ASIC. به روش استخراج با کارت گرافیک، روش ریگ ماینینگ هم میگویند.
ملزومات استخراج
به جز سخت افزار مناسب، برای استخراج یا ماینینگ به تجهیزات، ابزار و نرم افزارهای جانبی دیگری هم احتیاج داریم. مثلا اگر استخراج با کارت گرافیک را انتخاب کرده باشید، علاوه بر کارت گرافیک، نیاز به قطعات کامپیوتری دیگری مثل مادربرد، رم، CPU، کابلهای رابط و … هم خواهید داشت.
برای راهاندازی دستگاههای ایسیک نیاز به قطعات کامپیوتری زیادی نیست و معمولا فقط یک منبع تغذیه نیاز است اما این دستگاهها هم باید خنک شوند و از مشکلات برقی در امان باشند، بنابراین این دستگاهها هم برای ادامهکارشان نیاز به تجهیزات جانبی مثل خنککننده خواهند داشت.
هر دو روش ماینینگ به یک سری الزامات مشترک وابسته هستند. به طور کلی
برای انجام استخراج باید به جز سخت افزار موارد زیر را هم در نظر گرفت:
اینترنت پایدار
استخر استخراج
کیف پول مناسب
برق و تجهیزات برقی مناسب
خنککننده
وضعیت قانونی ماینینگ
استخراج بیت کوین یا هر ارز دیجیتال دیگری در ایران قانونی است اما باید برای انجام آن از وزارت صنعت، معدن و تجارت مجوز دریافت شود. استخراج ارزهای دیجیتال در ایران بدون مجوز غیر مجاز اعلام شده است.
بنابراین استخراج بیت کوین در ایران یک صنعت بوده و قانونی است اما باید مجوزهای لازم را از وزارت صنعت دریافت کرده و دستگاهها به صورت قانونی وارد شوند، در غیر این صورت سازمان برق میتواند جلوی استفاده از برق برای این فعالیت را بگیرد و همچنین نیروی انتظامی حق ضبط دستگاهها و حتی انجام اقدامات قضایی را دارد
دوره آموزشی ۰ تا ۱۰۰ ارزهای دیجیتال
برای شروع کارتون در زمینه ارزهای دیجیتال نوترونکس راهنمای قدم به قدم شما خواهد بود، و برای علاقمندان در این حوزه آموزشهای مورد نیاز را تهیه کرده است تا به صورت قدم به قدم شروع به یادگیری کنند.
